zaterdag 21 augustus 2010

Openbare Bibliotheek Enschede wordt debibliotheekEnschede?


Ik ben er nog niet helemaal uit.
Maar als ik het goed begrijp wordt de Openbare Bibliotheek Enschede binnenkort "de bibliotheekEnschede".

Heel veel kans dat ik het niet goed begrijp hoor, maar stel van wel:

- we hebben dezelfde website dan als (ook weer dan??) alle andere bibliotheken
- we hebben dezelfde huisstijl
- we doen dan ook alsof we een winkel zijn en worden franchiser
- we richten ons uitsluitend op de vraag en verder niks
- we hebben locaal eigenlijk niks meer te vertellen

Tsja.

Het zal allemaal wel leuk zijn om de uitleencijfers positief te beinvloeden (is inmiddels gebleken in de praktijk ook trouwens).

Maar toch: ik mis iets in het hele verhaal!!

Geen ( in ieder geval te weinig!) aandacht voor een raadpleegfunctie en een informatiefunctie!!
Geen ( in ieder geval te weinig!) aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen op digitaal gebied (thuisgebruik bestanden, echt een goed e-book portal enzo).

De aanleiding voor mijn zorgen is eigenlijk ook het volgende: we (bibliotheken Almelo, Enschede en Hengelo) hebben laatst een
mooie folder
uitgebracht mbt de computercursussen.

We werden op vingers getikt: op voorpagina stond iets van de "bibliotheken Almelo, Enschede en Hengelo". Dat mocht dus niet. Nee: voorkant "de bibliotheek" en dan helemaal aan het eind van de folder de namen van onze bibliotheken. Tsja..


Ik weet het niet, maar ik denk eigenlijk dat wij (openbare bibliotheken) een beetje de weg kwijt aan het raken zijn!

Nogmaals: ik weet het niet, maar ben er bang voor!

En dat moet niet!!

Vriendelijke groeten, Ds. Gremdaat

8 opmerkingen:

JoG zei

Ik ben het met je eens. Verder (?!) vervreemden van de lokale en regionale basis lijkt me een slecht plan. Ik heb mijn twijfels of het gaan werken als een landelijk 'merk' de juiste route is. Iedere bibliotheek een strak geregisseerde franchisenemer... Wat mij betreft liever niet. Kies liever voor en en... en innoveer. Dat er meer van elkaar kan worden geleerd, daar ben ik dan weer wel van overtuigd. De dynamiek in / van veel bibliotheken vind ik als bezoeker laag. Wat mij betreft veel te laag. En het dienstenniveau ook, te laag. Nu lijkt het alleen maar gericht op met minder mensen het uitleen'werk' doen, althans dat zie ik hier in Roermond...

Ron Wessels zei

Ach, ach, het blijft idd behelpen. Aan de ene kant is landelijke uitstraling en landeljke samenwerking gewenst om de grootste vereniging van NL duidelijker voor het voetlicht te plaatsen. Aan de andere kant is de eigen identiteit met z'n lokale gebruiken, specifieke doelgroepen, cultuur e.d. een niet te verwaarlozen element.

En de bibliotheek als vraagbaak voor al dan niet innovatieve zaken (in de breedste zin van het woord) is natuurlijk helemaal iets wat alle aandacht verdient. Maar da's uiteraard lastig te meten qua ROI e.d.

Ik wens 'jouw' bieb veel wijsheid en vooral gezond verstand!

Edwin Mijnsbergen zei

Er is niets mis met de herkenbaarheid van bibliotheken als een krachtig landelijk merk, maar nog minder met de duidelijke profilering van de locale vestigingen. Je ziet toch ook "Media Markt Middelburg" stunt a.s. zondag? Al die vestigingen hebben zelfde uitstraling en producten, maar het is aan de franchisenemers om te bepalen hoe ze dat invullen, waar ze mee stunten, en hoe ze zich lokaal richting hun publiek presenteren. Wel zelfde huisstijl, maar met eigen karakter.

Volgens mij is dat beter dan de eenheidsworst van MacDonalds. Die neigen toch meer naar 'overal precies hetzelfde'. Werkt overigens prima voor dat merk, maar bibliotheken hebben inderdaad ook een eigen binding met de stad en streek, dat is niet goed te vergelijken denk ik...

Nel P. zei

Een reactie heet van de naald: Jouke/Gremdaat en de reageerder hebben allen keurige, doordachte opmerkingen (en dat hoort ook zo natuurlijk) maar ik heb zin om eens afschuwelijk kort door de bocht onbehoorlijk te zijn.
En ik doe dat (mengeling van fatsoen en luiheid) maar niet. Wat ik denk over hetgeen Jouke/Gremdaat aanroert, is nu toch wel duidelijk.

Jouke zei

Dank voor jullie reacties!!
Mijn probleem is dat we als bibliotheken blijkbaar niet meer weten hoe onszelf te plaatsen.
Ik heb niks tegen winkelformules, maar het wordt wat anders als de "stadsformule" (Enschede is een stad. Echtwaar) nog niet ontwikkeld is. Hetzelfde geldt voor het "Longtail" verhaal.
Ik ben eem zeikerd en weet het, maar dit gaat me te snel en te ondoordacht!
Een bibliotheek moet toch wat meer zijn dan een uitleenfabriekje vind zelfs ik.
Het is heel veel korte termijn en ik kan de langere termijn visie nergens vinden.
Zorgelijk vind ik dat. Heel!!
Gelukkig hebben we in 053 een eigenwijze bibliotheekdirecteur (en een heule eigenwijze beleidsmedewerker)!

Maar: dit gaat niet goed zo!!

Bas zei

Ik denk dat we elkaar als bibliotheken nog weleens heel hard nodig zullen, gezien de landelijk aangekondigde bezuinigingen. Met landelijk een vuist maken als branche is dus ook niets mis.
Verder denk ik dat de meeste bezoekers de bibliotheek altijd al gezien hebben als iets landelijks. Ik denk dan aan de verbazing van veel vakantiegasten als er ineens in onze eigen bibliotheek andere regels gehanteerd blijken te worden dan bij hen thuis.
Dus wat mij betreft samen sterk. En natuurlijk moet er binnen de franchiseformule ook nog ruimte blijven voor specifiek plaatselijke speerpunten.

Bas zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
catwoman zei

Jouke, HELEMAAL eens met jouw visie!
We hebben in 053 ook een heule eigenwijze coördinator media-educatie/wijsheid :-)
We gaan gewoon lekker door met onze "eigen dingen".
Ons aanbod en folder is mooi en uniek en veelzijdig!

Groetjes Catwoman