dinsdag 25 november 2008

Hyves (deel 5) - Bibliotheek Enschede Hyve (2)Gemengde gevoelens.
Biedt veel mogelijkheden, maar heeft ook nogal wat beperkingen.
Mogelijkheden: groepsberichten versturen, polls, foto's en video's agenda etc.

Beperkingen: je kunt (voor zover ik het nu snap tenminste) weinig/niks aan de indeling veranderen. Je "vrienden" staan altijd prominent in beeld en bepalen dus je hoofdscherm. Berichten (discussies), agenda, polls, gadgets zijn daardoor helemaal onderin te vinden.

Weliswaar is er boven een menu waardoor je snel naar die dingen kunt gaan, maar mijn (zeer beperkte!!!) ervaring is dat mensen dat niet/weinig gebruiken.

Heb wel een paar Rss-feeds tot "widgets" gemaakt (NRC boekrecensies en nieuws van boekennieuws en als Gadget toegevoegd op de Hyve.

Onze catalogus/aquabrowser widgets en die van al@din die ik gemaakt heb doen het niet helaas, omdat Hyves (nog?) geen JavaScript ondersteunt. Flash wel, dus daar ga ik me binnenkort (zelfstudie :-) in verdiepen.

Dus (nog even afgezien van de meest belangrijke vraag: hoe krijgen we doelgroepen naar onze bibliotheek enschede hyve???????????????), 't is een beetje van ja en nee op dit moment.

9 opmerkingen:

catwoman zei

Bij inschrijving, scholen inseinen, flyer ontwerpen en op scholen, open dagen, maar ook in bieb, op basisscholen meegeven, introductieweken van UT en Saxion, prominent op onze eigen site vermelden. Zomaar een paar dingen die menu à la minute te binnen schieten. Maar ik zal mijn dochters ook nog eens mee laten denken. . Ik ken dat gevoel van op een kruispunt staan en niet weten welke kant op moeten heel goed.

Jouke zei

Dank voor je (als altijd snelle)reactie.

De dingen die je noemt zijn prima, maar ik bedoel ook (en die is veel moeilijker ben ik bang) wat kan jouw dochters bewegen om er te komen (flyer etc.)en te blijven komen??

Wat moeten we daarvoor doen?
Ik bedoel: als we allemaal mooie flyers etc. maken en je dochters komen en het dan 3x niks vinden en dat aan al hun (al dan niet virtuele) vrienden vertellen,dan schiet het ook niet op.

Of is het gewoon een hopeloze zaak en doen we het alleen maar om ons zelf een goed gevoel te geven??

Wil je dat ook nog even aan je dochters vragen??

PS: Off topic. Waarschijnlijk komt Terza terug!

catwoman zei

Misschien is het ook wijs om als bibliotheek eens te gaan nadenken over wat wij jongeren/jeugd nou te bieden hebben. Er gebeurt heel veel hier, maar voor jongeren???? Misschien moet daar eens p.r. beleid op gezet worden. Maar wat voor activiteiten dan...?
Ik heb geen idee wat.,..

Jouke zei

Misschien moeten we met een hyve niet proberen om jeugd/jongeren te bereiken? Deze -zijn we mee bezig- diensten aanbieden in hun Electronische Leer Omgeving en ons met een hyve richten op een breed publiek (wel aanwezig op hyve, maar niet in de bieb)?

catwoman zei

Tijd voor een denktank???

Mail je nog over Terza.

Jouke zei

Tijd voor een denktank!! Maar hoe en wat.

Heb net besloten dat Terza hier toch niet naartoe gaat. Ze gaat dan volgende week ergens anders naartoe, tenzij Catwoman...

blondie zei

Ik denk inderdaad dat jongeren niet snel de bibliotheek als Hyvevriend (naast hun 500 andere vrienden!) zullen toevoegen. Waarschijnlijk is het richten op ander publiek beter. Zal toch eens een paar bibliotheken op hyves bekijken, maar heb op het moment niet zoveel tijd.

Shanti zei

Ik denk maar dat is mijn mening, dat een bepaalde groep jongeren buitengewoon lastig te bereiken zijn. Ik zie dat ook aan mijn kinderen. Nou ja kinderen?? Ze zijn 22 en 24 en komen bijna nooit in een bibliotheek. Alleen mijn dochter maar dan om boeken voor haar klas te lenen. (Als ik ze niet voor haar meeneem).
Volgens haar zou ze er wel weer heen gaan als ze zelf jonge kinderen zou hebben om boeken voor die kinderen te lenen.
Op deze leeftijd hebben ze studie, nieuwe drukke baan, tig vrienden en kennissen, sport, dus wat moet een bieb daar aan toevoegen. Laat staan een bieb Hyves. Ik weet het eigenlijk niet.

Jouke zei

@Shanti: kan me wel bij je aansluiten.
De meeste bibliotheek hyves ogen niet spectaculair (Hyves biedt daartoe ook niet veel mogelijkheden trouwens) en hebben niet veel leden.
Voorlopig is het dus meer een test en een idee ("ja, wij zitten natuurlijk ook op Hyves!" :-)) en weet ik ook nog niet goed hoe en wat.
Zelf doe ik er in ieder geval wel leuke tips op (voor de bibliotheek) en misschien is het toch een soort van promo voor ons (weliswaar in beperkte kring) en wie weet: komen mensen ons tegen..
Tsja....