zaterdag 13 december 2008

Niet anoniem.Wat moet je met zoiets? Heel moeilijk.

In Enschede zijn 2 babylijkjes gevonden. Een 23 jarige vrouw (Marike H.) is aangehouden.

Vanmorgen stond in de krant dat er op haar hyve vol afschuw werd gereageerd (die reacties zijn echt heel heel...).

De "anonieme" verdachte blijkt ineens helemaal niet meer anoniem, want op Hyves. Hoewel haar profielfoto is weggehaald door een bekende, zijn haar fotoalbums gewoon online. Dus in de krant Marike H. en geen foto, maar iedereen kan haar met achternaam zien op Hyves. Kan kijken welke scholen ze heeft bezocht, wat haar favoriete kroegen zijn, wie haar vrienden zijn etc. etc.

Wat moet je met zoiets?

Had de krant niet moeten melden dat ze een profiel op Hyves heeft?
Zou Hyves (ik neem aan dat dat kan tenminste) haar pagina offline moeten zetten?
Of moet dat vooral niet?

12 opmerkingen:

catwoman zei

Ja, moeilijk.....maar dat is wel één van de gevaren van Hyves e.d. Wet op de privacy..???? Moet zij hier in eerste instantie niet zelf iets mee doen, indien mogelijk? Je weet ook niet hoe zo iemand er aan toe is en de redenen waarom ze zoiets heeft gedaan. Maar misschien kan zij via de autoriteiten haar Hyves offline(laten)zetten? Ik weet het niet.. Er zijn ook nog Hyves pagina's vanoverleden personen. O.a. een paar verongelukte vrienden van m'n dochters.Zij, en anderen vinden het erg fijn om daar af en toe nog eens een bericht achter te laten. Wordt meestal door ouders e.d. nog bijgehouden.

Wilma zei

Wat een vreselijk verhaal. Maar dat is inderdaad een van de nadelen als je als individu alles openzet op hyves, facebook of andere netwerken. Via de knop op de hyvespagina: "dit is niet ok" zou je altijd een verzoek aan hyves kunnen doen om de pagina te sluiten. Wat ik niet begrijp is hoe iemand kennelijk wel de profielfoto van de vrouw verwijdert, maar niet de overige foto's. Of dat die persoon niet alles blokkeert of de pagina opheft, zodat niemand meer iets van de inhoud van de pagina kan zien.

Groet van Wilma

Jouke zei

Ik heb net gezien dat een paar mensen dat gedaan hebben (niet ok) en wilde dat zelf ook, maar kwam nog niet verder. Bovendien schijnen er een x aantal medingen (hoeveel staat er niet bij) "niet ok" te moeten zijn voordat er iets gaat gebeuren.
Zal het zo nogeens proberen.

groeten, Jouke

Jouke zei

PS: Maar blijkbaar kan iedereen op een hyve de meest schandalige/weerzinwekkende etc. etc. krabbelen zonder dat er wordt ingegrepen?
De eigenaar van de hyve kan dat zelf natuurlijk niet want zit "in beperking" op het politiebureau.
Of valt dit allemaal onder onze "vrijheid van meningsuiting"?
Heb het er moeilijk mee eerlijk gezegd.

catwoman zei

Jouke, ik heb zelf vandaag ook even gekeken, en ik vind het zó verschrikkelijk wat (m.n. leeftijdgenoten van haar) durven te krabbelen. Ik praat NIETS goed, maar heb genoeg levenservaring- en wijsheid om niet(zomaar) te (ver)oordelen. Wie weet wat dit meisje allemaal heeft meegemaakt en doorstaan en hoe ze tot zoiets komt...Heb zelf ook veel meegemaakt, wie weet met hoeveel wanhoop en onmacht ze heeft moeten leven? Maar hier zou ook eens door politie, justitie en weet ik wie nog meer naar gekeken en aan gedacht moeten worden. Misschien een standaard procedure bij iets dergelijks. Maar aan de andere kant: weten wij veel wie en wat voor "zieke" mensen in allerlei gradaties er op Hyves e.d. zitten? Dan kunnen we misschien wel aan de gang blijven! Maar ik heb ook heel veel medelijden met dit kind en mijn (moeder)hart gaat naar haar uit, want het zal toch maar je dochter zijn.... had zomaar gekund.

catwoman zei

Hier ligt een taak voor de autoriteiten, die moeten aan dit soort dingen denken in deze tijd. Die horen te weten wat er momenteel allemaal, juist ook digitaal allemaal speelt. Zó nieuw is Hyves toch ook niet? Dit zou een bescherming van de privacy van Marike, en van elke "verdachte"in wat voor zaak dan ook zijn. Heel erg dit. Je ziet dat het me nogal aangrijpt... wat er gebeurt is, dit meisje is niet dom.. dit doe je niet zomaar!! Arm kind......

blondie zei

Heb zojuist ook even gekeken op de Hyve van haar, niet alle krabbels gelezen, maar alleen de "tikken". Binnen ons gezin hebben wij helaas ook de nadelen van Hyves ondervonden. Wil niet in detail treden, maar het is inderdaad heel erg wat anderen "zomaar" kunnen krabbelen. Wij hebben er over nagedacht om aangifte te doen, maar zijn daar toch weer van afgestapt omdat we het idee hadden dat de politie enigszins machteloos staat wat dit soort dingen betreft en het er alleen maar erger op zou worden. Gelukkig is het bij ons nu weer rustig, maar het is heel moeilijk om je hyve te verwijderen.
Wat deze zaak betreft: het is verschrikkelijk. Als je de foto's van haar bekijkt zie je gewoon een jonge meid, studente net als al die andere jonge meiden op Hyves. Je weet het gewoon niet en je kunt niet zomaar (ver)oordelen. Er wordt gereageerd vanuit emoties. Ik vind het wel erg dat alles zo maar zichtbaar is en heb ook "niet oke" verstuurd.

catwoman zei

Hebben wij hier ook allemaal gedaan......

Wilma zei

Ik ook...

Wilma

Jouke zei

Ik heb het al verschillende keren gedaan "niet ok", maar ben benieuwd wanneer er eindelijk wordt ingegrepen.

Jouke zei

@Blondie: je schreef dat het heel moeilijk is om je hyve te verwijderen???
Ik dacht (onteecht dus) dat het een kwestie was van op een knopje klikken? Niet dus?
Dat betekent dan eigenlijk dat ik zelf niet kan bepalen wanner ik ermee op wil houden?
Als dat zo is, is het .. eng!

blondie zei

Tja, nou ja. Wat ik ervan heb gehoord en wat ik zelf heb ervaren viel het tegen. Je moest precies omschrijven waarom je wilde bedanken en dan moest je dat weer gaan bevestigen met het aanklikken van een link die vervolgens niet werkte (in ons geval dan). Dus.....best wel eng, ja.